Export Readiness Programma

Export Readiness Programma

Export Readiness Project

Met het oog op zijn voornaamste doelstelling: “het ontwikkelen en versterken van de private sector in Suriname, heeft het Suriname Business Forum met ondersteuning van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA), het project “Developing Export Readiness of Suriname Agrifood enterprises for the CARICOM market” ingediend ter financiering bij de Caribbean Development Bank CSME standby Facility for Capacity Building. Suriname is op 17 september 2013 officieel toegetreden als lid van de Caribbean Development Bank (CDB) en wel in de categorie “Borrowing Member Country”, wat inhoudt dat ons land afhankelijk van de beleidsopties, kan putten uit technische en/of financiële ondersteuning voor zowel de publieke – als de private sector.

Binnen het Export Readiness project werd voor 30 Surinaamse Agrifood bedrijven – tien bedrijven die export ready zijn “tier 1 bedrijven” en twintig die export ready gemaakt zullen worden, “tier 2 bedrijven” – binnen de mogelijkheden market access gecreëerd op de Trinidadiaanse en Barbadiaanse markt. Met dit project wordt concreet invulling gegeven aan het versterken en ondersteunen van Surinaamse bedrijven voor export naar CARICOM en overige markten. Het project heeft een duur van 2 jaar en wordt onder supervisie van het Suriname Business Forum uitgevoerd.

De lancering van dit project heeft plaatsgevonden op 3 juli 2015 bij het tekenen van de “grand overeenkomst” tussen een vertegenwoordiger van de CDB en de Minister van Handel en Industrie. Middels het aantrekken van verschillende consultants die het project moeten ondersteunen, waaronder de “market access consultant” is het de bedoeling om binnen de mogelijkheden market access te creëren voor de participerende bedrijven. Na een grondige diagnose zijn de bedrijven toegelaten tot het project.

Export readiness missie naar Trinidad & Tobago

De eerste missie, een survey mission met een kleinere delegatie bestaande uit functionarissen van het SBC, de ASFA, het Ministerie van Handel & Industrie (HI), en de Market access consultant, heeft in april 2016 plaats gevonden. Dit was een voorbereiding op de export handelsmissie die van 6 tot 12 november heeft plaats gevonden. In aanloopnaar de missie hebben de bedrijven verschillende vormen van technische ondersteuning gehad door workshops en het upgraden van hun label design naar één die acceptabel is voor beide markten.

Het is een zeer succesvolle missie geweest waarbij in zowel Trinidad als Barbados in 3 intensieve dagen de bedrijven verschillende potentiële importeurs/distributeurs van hun producten hebben ontmoet en deals hebben proberen te sluiten. De 25 personen tellende delegatie werd geleid door de directeur van het Suriname Business Development Center, de heer Gilbert van Dijk en bestond verder uit een vertegenwoordiger van het Ministerie van HI, een vertegenwoordiger van de ASFA, NexConneX en de 11 participerende bedrijven:

  • Surivit / SAPPCO N.V.
  • Gom Food Industries N.V.
  • Tafra Food
  • Gopex International N.V.
  • Duck Farm
  • Fernandes Ice Cream N.V.
  • Fernandes Bakery N.V.
  • Varross N.V.
  • Suriname Pig Farms N.V.
  • Tropical Trade & Industries N.V.